Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sałatka z krewetkami na rauszu

Składniki na 4 porcje:
  • 20 dag krewetek koktajlowych w zalewie
  • 2 duże pory
  • 3 pomidory
  • 1/4 l białego wytrawnego wina lub bulionu warzywnego z kostki
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki zielonego pieprzu z zalewą
  • sól
  • 1 łyżeczka tymianku
Na początku przygotuj pory: oczyść je, umyj, osusz i pokrój na większe kawałki. Teraz rozgrzej w rondlu olej, wrzuć pory i smaż 2 minuty. Wlej wino, całość przypraw tymiankiem i solą. Duś 10 minut, po czym wystudź.

Krewetki osącz z zalewy, skrop sokiem z cytryny. Pomidory umyj i pokrój w ósemki.

Pieprz osącz z zalewy. Pory wyjmij z wywaru, następnie wymieszaj z krewetkami i pomidorami. Wszystkie składniki sałatki polej kilkoma łyżkami wywaru z duszenia, posyp pieprzem i tymiankiem.

Przed podaniem sałatkę wstaw na 5 minut do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...