Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sałatka zielono-żółta

Składniki na 4 porcje:
  • 1 średnia cukinia
  • 20 dag zielonej fasoli szparagowej
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 łyżki zielonego groszku
  • 1 marchewka
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • 1 pęczek rzeżuchy
  • 10 dag żółtego sera
    sos:
  • 4 łyżki majonezu dekoracyjnego
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka wody
  • sól
  • pieprz
  • papryka
Fasolkę oczyść, umyj i pokrój w kawałki. Gotuj 10 minut w osolonej wodzie i osącz. Następnie pokrój w kostkę cukinię, żółty ser i jajka. Marchewkę obierz, umyj i również pokrój w kostkę. Seler naciowy pokrój w krążki, umytą rzeżuchę posiekaj.

Przygotuj sos: dokładnie wymieszaj majonez, ocet i wodę. Przypraw do smaku solą, pieprzem i papryką.

Wszystkie warzywa, jajka, żółty ser i rzeżuchę włóż do salaterki, polej sosem i wymieszaj. Sałatkę odstaw na 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...