- 1 dynia (ok. 1 kg)
- 1/2 kg cukinii
- 5 czerwonych papryk
- 1/2 szklanki octu winnego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka imbiru
- 10 dag pestek dyni
- kilka gałązek koperku
- 8 łyżek oleju
- sól
- pieprz
Miąższ dyni pokrój w słupki i włóż na minutę do osolonego wrzątku, osącz. Teraz umyj papryki, oczyść je z pestek i pokrój w paski.
Ocet zagotuj z cukrem, pieprzem i imbirem. Cukinię, dynię i papryki zalej w misce octem, następnie odstaw na 30 minut.
Pestki dyni upraż na patelni bez tłuszczu, ostudź. Koperek opłucz i drobno posiekaj.
Pestki, koperek i olej dodaj do sałatki. Całość przypraw do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz