Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sałatka babci

Składniki na 8 porcji:
  • 1 dynia (ok. 1 kg)
  • 1/2 kg cukinii
  • 5 czerwonych papryk
  • 1/2 szklanki octu winnego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 10 dag pestek dyni
  • kilka gałązek koperku
  • 8 łyżek oleju
  • sól
  • pieprz
Cukinię pokrój w słupki i posól, po czym odstaw na 20 minut.

Miąższ dyni pokrój w słupki i włóż na minutę do osolonego wrzątku, osącz. Teraz umyj papryki, oczyść je z pestek i pokrój w paski.

Ocet zagotuj z cukrem, pieprzem i imbirem. Cukinię, dynię i papryki zalej w misce octem, następnie odstaw na 30 minut.

Pestki dyni upraż na patelni bez tłuszczu, ostudź. Koperek opłucz i drobno posiekaj.

Pestki, koperek i olej dodaj do sałatki. Całość przypraw do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...