Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sałatka z cebuli i ananasa

Składniki na 6 porcji:
  • 5 czerwonych cebul
  • 1/2 świeżego ananasa
  • 1 szklanka listków rzeżuchy
    sos:
  • 3 łyżki majonezu sałatkowego
  • 1/2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4-5 kropli sosu tabasco
  • 1 jajo ugotowane na twardo
  • szczypta pieprzu białego i cayenne
  • sól
  • szczypta cukru pudru
Na początku przygotuj sos: z ugotowanego jaja wyjmij żółtko i utrzyj je z majonezem, sokiem z cytryny, musztardą, sosem tabasco, pieprzem białym i cayenne, solą i szczyptą cukru. Włóż na chwilę do lodówki.

Obrane i posiekane cebule przelej na sicie wrzątkiem, a następnie zimną wodą i dokładnie osącz. Obrany ananas pokrój w cienkie słupki, połącz z cebulą i połową rzeżuchy, polej sosem, wymieszaj. Na koniec sałatkę posyp posiekanym białkiem i pozostałą rzeżuchą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...