Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sałatka sycylijska

Składniki:
  • 1/2 szklanki ugotowanego na sypko ryżu
  • 3-4 plastry ananasa z puszki
  • 3 ugotowane na twardo jaja
  • 3 winne jabłka
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
    sos:
  • 3 łyżki majonezu sałatkowego
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • po 1/4 łyżeczki curry, cukru i mielonej papryki
  • sól
Dokładnie wymieszaj składniki sosu i odstaw do lekkiego schłodzenia.

Następnie wymieszaj ryż z połową posiekanych orzechów, skrop sokiem z cytryny, przykryj i również wstaw do lodówki lub w jakieś chłodne miejsce.

Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokrój w cienkie słupki, skrop sokiem z cytryny, połącz z pokrojonym w kostkę ananasem oraz z ryżem. Dodaj obrane i pokrojone w plasterki jajka.

Gotową już sałatkę polej sosem, przykryj i wstaw na 1-2 godzin do lodówki. Zanim ją podasz na stół - posyp ją resztą orzechów i udekoruj zielona pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...