- 1/2 szklanki ugotowanego na sypko ryżu
- 3-4 plastry ananasa z puszki
- 3 ugotowane na twardo jaja
- 3 winne jabłka
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
- 1 łyżka soku z cytryny
- sos:
- 3 łyżki majonezu sałatkowego
- 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 1 łyżka soku z cytryny
- po 1/4 łyżeczki curry, cukru i mielonej papryki
- sól
Następnie wymieszaj ryż z połową posiekanych orzechów, skrop sokiem z cytryny, przykryj i również wstaw do lodówki lub w jakieś chłodne miejsce.
Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokrój w cienkie słupki, skrop sokiem z cytryny, połącz z pokrojonym w kostkę ananasem oraz z ryżem. Dodaj obrane i pokrojone w plasterki jajka.
Gotową już sałatkę polej sosem, przykryj i wstaw na 1-2 godzin do lodówki. Zanim ją podasz na stół - posyp ją resztą orzechów i udekoruj zielona pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz