Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sałatka z wątróbek i roszponki

Składniki na 4 porcje:
  • 40 dag wątróbek kurzych lub indyczych
  • 20 dag roszponki i kilka liści sałaty karbowanej
  • 20 dag strączków groszku cukrowego lub fasolki szparagowej
  • 1 spory ogórek sałatkowy
  • 2-3 dymki
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 łyżka mąki
  • olej do smażenia
  • 4 łyżki minigrzanek
    sos:
  • 3-4 łyżki majonezu sałatkowego
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka miodu wielokwiatowego
  • sól, pieprz
Roszponkę umyj i starannie osącz, sałatę porwij (nie krój!) na kawałki. Strączki groszku lub fasolkę ugotuj tak, by pozostały jędrne. Fasolkę szparagową pokrój na kawałki, ogórek - w półplasterki, a dymkę - w piórka. Składniki sosu starannie wymieszaj i dopraw (powinien być wyrazisty w smaku i słodkawy).

Teraz musisz przygotować wątróbkę. Opłucz ją, osusz, obtocz w mące wymieszanej z sezamem i usmaż na rumiano na rozgrzanym oleju (po 3 minuty z każdej strony).

Przygotowane uprzednio warzywa wymieszaj i rozłóż na talerze, zostawiając w środku trochę miejsca. Nałóż w nie po porcji sosu, a na nim ułóż gorącą wątróbkę. Posyp sałatkę minigrzankami. Podawaj z pieczywem razowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...