Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sałatka z fasoli

Składniki:
  • 50 dag dużej białej fasoli
  • ocet winny
  • 1 pęczek szczypiorku
  • biały pieprz
    sos winegret:
  • 9 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu winnego
  • cukier
  • 2 duże, rozgniecione ząbki czosnku
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Fasolę umyj, włóż do garnka i zalej na 2 godziny gorącą wodą, później wodę odlej. Następnie zalej fasolę wrzątkiem i gotuj na małym ogniu do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj sól do smaku, fasolę odcedź lub odparuj i przełóż do salaterki.

Skrop fasolę octem winnym, oprósz białym pieprzem i delikatnie wymieszaj. Nakryj salaterkę i odstaw na 30-40 minut.

Przygotuj sos winegret: wymieszaj oliwę z octem winnym, cukrem oraz czosnkiem, dopraw solą i pieprzem. Szczypiorek umyj, osusz i drobno posiekaj.

Na 10 minut przed podaniem polej fasolę winegretem i posyp szczypiorkiem, całość ponownie delikatnie wymieszaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...