Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sałatka ryżowa curry

Składniki:
  • 1/2 torebki ryżu długoziarnistego (12 dag)
  • sok z cytryny
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2-3 połówki brzoskwini konserwowej lub świeżej
  • (albo 4 plastry ananasa lub mango)
  • 4 plastry chudej wędliny
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łodyżka selera naciowego
    sos:
  • 3 łyżeczki majonezu sałatkowego
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka sosu egzotycznego
  • 1 łyżka curry
  • sól, pieprz
Ryż ugotuj na sypko z dodatkiem soku z cytryny, odcedź i dokładnie odsącz. Wędlinę pokrój w kostkę lub cienkie paseczki. Kukurydzę odcedź z zalewy i razem z wędliną dodaj do ryżu.

Wszystkie składniki sosu starannie wymieszaj i połącz z sałatką. Połówki brzoskwini pokrój w kostkę i dodaj do sałatki. Na koniec sałatkę posyp orzechami i drobno pokrojonym selerem naciowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...