Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sałatka Vera Cruz

Składniki na 3 porcje:
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 mała papryka zielona
  • 5 dag kukurydzy
  • natka pietruszki
  • 1 gruby plaster szynki
  • 1 słodka papryka w proszku
  • sól
  • 1/4 szklanki ugotowanego ryżu
  • 5 dag groszku z puszki
  • 1 sałata
  • 20 dag majonezu
  • 1 łyżeczka keczupu
Z czerwonej papryki odetnij wierzch, usuń gniazda nasienne. Wydrążony strąk obgotuj 10 minut we wrzącej, osolonej wodzie, następnie odcedź i ostudź. Oczyszczoną zieloną paprykę pokrój w krążki, kilka krążków odłóż, pozostałe posiekaj w paski. Tak samo posiekaj wierzch papryki czerwonej.

Szynkę pokrój w kostkę. Ryż wymieszaj z papryką, posiekaną natką i szynką. Paprykę wypełnij sałatką. Obok, w krążkach z zielonej papryki, ułóż kukurydzę i groszek. Połowę majonezu dopraw papryką słodką i wymieszaj ketchupem. Oba rodzaje majonezu podawaj osobno. Salaterkę udekoruj sałatą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...