Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sałatka Krzysztofa

Składniki:
  • 2 grejpfruty
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 mały seler
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
    sos:
  • 2 łyżki soku i pół łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 3-4 łyżki oleju sałatkowego
  • sól, pieprz
  • cukier
    do dekoracji:
  • kilka liści zielonej sałaty
  • 2 małe czerwone mięsiste pomidory
  • kilka gałązek zielonej pietruszki
Seler umyj, wrzuć na lekko osolony wrzątek, gotuj 3-4 minut, po czym osącz na sicie. Teraz obierz seler, pokrój go w cienkie słupki, skrop sokiem z cytryny i połącz z osączoną kukurydzą. Dokładnie wymieszaj składniki sosu.

Umyte i sparzone grejpfruty przekrój na pół, wyjmij miąższ (uważaj, by nie uszkodzić skórki!), usuń pestki. Miąższ pokrój w kostkę, wymieszaj z łyżką posiekanych orzechów, połącz z selerem i kukurydzą, na koniec obficie polej sosem. Przykryj i wstaw na 1-2 godzin do lodówki.

Schłodzoną sałatką wypełnij połówki grejpfrutów, posyp pozostałymi orzechami, udekoruj ćwiartkami pomidorów i gałązkami zielonej pietruszki. Przygotowane grejpfruty ułóż na liściach sałaty - tak udekorowane będą prezentowały się bardzo wykwintnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...