- 2 grejpfruty
- 1 puszka kukurydzy
- 1 mały seler
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- sos:
- 2 łyżki soku i pół łyżeczki skórki otartej z cytryny
- 3-4 łyżki oleju sałatkowego
- sól, pieprz
- cukier
- do dekoracji:
- kilka liści zielonej sałaty
- 2 małe czerwone mięsiste pomidory
- kilka gałązek zielonej pietruszki
Umyte i sparzone grejpfruty przekrój na pół, wyjmij miąższ (uważaj, by nie uszkodzić skórki!), usuń pestki. Miąższ pokrój w kostkę, wymieszaj z łyżką posiekanych orzechów, połącz z selerem i kukurydzą, na koniec obficie polej sosem. Przykryj i wstaw na 1-2 godzin do lodówki.
Schłodzoną sałatką wypełnij połówki grejpfrutów, posyp pozostałymi orzechami, udekoruj ćwiartkami pomidorów i gałązkami zielonej pietruszki. Przygotowane grejpfruty ułóż na liściach sałaty - tak udekorowane będą prezentowały się bardzo wykwintnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz