Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Rozmaitości z odrobiną whisky

Składniki na 4 porcje:
  • 1 1/2 szklanki ryżu
  • 1 łyżeczka whisky
  • 10 g mrożonej zielonej fasolki
  • 30 dag kukurydzy z puszki
  • 4 dag kiełków soi
  • kilka liści sałaty
  • 1 mała czerwona papryka
  • 3 pomidory
  • 1 mała cebula
  • 2 rzodkiewki
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 80 g wędzonego łososia
  • szczypta anyżku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka oleju
  • pieprz
Ryż zalej 3 szklankami posolonej wrzącej wody, dodając łyżeczkę whisky. Gotuj go pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut.

Mrożoną fasolę wsyp do posolonego wrzątku, ugotuj ją (5 minut), odcedź, ostudź i potnij na spore kawałki.

Kukurydzę osącz z zalewy, kiełki sojowe przelej wrzącą wodą i odcedź na sicie, sałatę oraz pozostałe warzywa umyj i dokładnie osusz, paprykę oczyszczoną z gniazd nasiennych i białych części pokrój w kostkę, a cebulę, pomidory oraz marchewkę obierz i potnij w równą kostkę, rzodkiewki pokrój na ćwiartki, łodygę selera w talarki, a łososia w sporą kostkę.

Ryż odsącz, ostudź, dodaj olej, szczypiorek i anyżek, wymieszaj oraz przypraw do smaku pieprzem. Dołóż kawałki łososia, fasolę, kiełki, kukurydzę i pokrojone warzywa, po czym wszystkie składniki delikatnie, ale dobrze wymieszaj.

Sałatkę ułóż w salaterce wyścielonej liśćmi sałaty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...