- 1 1/2 szklanki ryżu
- 1 łyżeczka whisky
- 10 g mrożonej zielonej fasolki
- 30 dag kukurydzy z puszki
- 4 dag kiełków soi
- kilka liści sałaty
- 1 mała czerwona papryka
- 3 pomidory
- 1 mała cebula
- 2 rzodkiewki
- 1 marchewka
- 1 łodyga selera naciowego
- 80 g wędzonego łososia
- szczypta anyżku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka oleju
- pieprz
Mrożoną fasolę wsyp do posolonego wrzątku, ugotuj ją (5 minut), odcedź, ostudź i potnij na spore kawałki.
Kukurydzę osącz z zalewy, kiełki sojowe przelej wrzącą wodą i odcedź na sicie, sałatę oraz pozostałe warzywa umyj i dokładnie osusz, paprykę oczyszczoną z gniazd nasiennych i białych części pokrój w kostkę, a cebulę, pomidory oraz marchewkę obierz i potnij w równą kostkę, rzodkiewki pokrój na ćwiartki, łodygę selera w talarki, a łososia w sporą kostkę.
Ryż odsącz, ostudź, dodaj olej, szczypiorek i anyżek, wymieszaj oraz przypraw do smaku pieprzem. Dołóż kawałki łososia, fasolę, kiełki, kukurydzę i pokrojone warzywa, po czym wszystkie składniki delikatnie, ale dobrze wymieszaj.
Sałatkę ułóż w salaterce wyścielonej liśćmi sałaty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz