Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Faszerowane łódeczki

Składniki na 4 porcje:
  • 80 dag bulw fenkułu
  • sól
  • masło do formy
    farsz:
  • 20 dag metki
  • 10 dag szynki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka posiekanej natki
  • 15 dag śmietany
  • 5 dag startego parmezanu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 filiżanki bulionu warzywnego
Bulwy fenkułu umyj, przepołów i ugotuj (8 minut) w osolonej wodzie, po czym dokładnie odsącz.

Obrane cebulę i czosnek posiekaj, szynkę pokrój w drobną kosteczkę, metkę wymieszaj z szynką, cebulą, czosnkiem i natką, po czym dodaj śmietanę i wymieszaj.

Farsz porozkładaj po płaskich powierzchniach bulw fenkułu. Parmezan wymieszaj z bułką tartą i posyp nim farsz. Formę do zapiekania wysmaruj masłem, ułóż bulwy farszem do góry, podlej je bulionem i zapiecz (15-20 minut) w temperaturze 210°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...