- 1 kg jagnięciny
- 1 szklanka wywaru warzywnego
- 3 pomidory
- 10 małych cebulek
- 1 cytryna
- 1 pęczek mięty
- liść laurowy
- 1 gałązka tymianku
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
Cebulki obierz, całe podsmaż na patelni z resztą oleju i masła. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki. Warzywa wrzuć do podrumienionego mięsa, oprósz mąką, dodaj sól, pieprz. Chwilę smaż. Zalej gorącym wywarem, dodaj zioła. Przykryj i duś na małym ogniu przez półtorej godziny.
Cytrynę umyj, przekrój na pół. Z jednej połówki wyciśnij sok i dodaj go do mięsa. Drugą obierz, pokrój na małe kawałeczki i połącz z prawie gotową potrawą, nie dopuszczając do zagotowania.
Jagnięcinę podawaj przybraną świeżymi listkami mięty - intensywny zapach ziół zabija specyficzną woń mięsa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz