Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Jagnię w warzywach

Składniki na 4 porcje:
  • 1 kg jagnięciny
  • 1 szklanka wywaru warzywnego
  • 3 pomidory
  • 10 małych cebulek
  • 1 cytryna
  • 1 pęczek mięty
  • liść laurowy
  • 1 gałązka tymianku
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
Mięso umyj, osącz i pokrój na dość duże kawałki. Połowę oleju i masła rozgrzej w rondlu, wrzuć mięso i zrumień je na złoty kolor.

Cebulki obierz, całe podsmaż na patelni z resztą oleju i masła. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki. Warzywa wrzuć do podrumienionego mięsa, oprósz mąką, dodaj sól, pieprz. Chwilę smaż. Zalej gorącym wywarem, dodaj zioła. Przykryj i duś na małym ogniu przez półtorej godziny.

Cytrynę umyj, przekrój na pół. Z jednej połówki wyciśnij sok i dodaj go do mięsa. Drugą obierz, pokrój na małe kawałeczki i połącz z prawie gotową potrawą, nie dopuszczając do zagotowania.

Jagnięcinę podawaj przybraną świeżymi listkami mięty - intensywny zapach ziół zabija specyficzną woń mięsa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...