Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Przekąska z ciasta francuskiego

Składniki na 6 porcji:
  • 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (50 dag)
  • olej do smażenia
    nadzienie:
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 1/2 puszki zielonego groszku
  • 3 dag rodzynek
  • 2 łyżki posiekanych świeżych listków kolendry
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • szczypta mielonego cynamonu
Na początku musisz rozmrozić ciasto. Potem drobno posiekaj ostudzone ziemniaki, dodaj groszek i pozostałe składniki nadzienia. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.

Ciasto cienko rozwałkuj, porcjami ułóż na nim farsz i wycinaj pierożki. Ich brzegi dokładnie zlep i dociśnij widelcem. Na patelnię wlej olej (około 2 cm) i dobrze go rozgrzej. Smaż pierożki z obu stron na złotobrązowy kolor. Przed podaniem osącz na papierowych serwetkach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...