Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Polędwica wołowa w cieście

Składniki:
  • 60 dag polędwicy wołowej (lub zrazówki)
  • 3 jaja
  • 1 szklanka mąki
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka śmietanki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka otartego majeranku
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka oleju do smażenia
Mięso podziel na 5-6 porcji, osusz, lekko zbij tłuczkiem. Do rondla wlej mleko, śmietanę, dodaj żółtko, dokładnie wszystko roztrzep i, stale ubijając, dodawaj stopniowo mąkę, roztarty z solą czosnek, pieprz, majeranek, a na koniec - ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie, ale dokładnie wymieszaj. Na głębokiej patelni mocno rozgrzej olej. Każdy płat mięsa zanurzaj w cieście i usmaż z obu stron na rumiano.

Podawaj z ryżem i surówkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...