Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Faszerowana cielęcina

Składniki na 8 porcji:
  • 1 cała łopatka lub mostek cielęcy
  • 40 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 40 dag mielonej cielęciny
  • 3 jaja
  • 7 łyżek masła
  • 4 cebule
  • 50 dag marchewki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 20 dag orzeszków pistacjowych
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 3/4 szklanki mleka
  • tymianek
  • sól, pieprz
Kajzerkę namocz w mleku. Cebule posiekaj i zeszklij na maśle. Natkę drobno posiekaj. Orzeszki obierz z łupin. Teraz wszystko razem wymieszaj: mielone mięso, odciśniętą kajzerkę, cebulę, orzeszki i natkę. Wbij jajko, dopraw do smaku i ponownie wymieszaj.

Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem i rozłóż płasko na desce. Łyżką nałóż mięsny farsz i rozsmaruj go równą warstwą. Teraz zwiń roladę dosyć ścisło i starannie zaszyj bawełnianą nicią kuchenną.

Marchew oskrob, umyj i pokrój w niezbyt grube krążki. Na dno brytfanny włóż 2 łyżki masła, pokrojoną marchew, na niej połóż roladę. Całość dopraw pieprzem, solą i tymiankiem. Na roladzie połóż 2 łyżki masła.

Piecz w temperaturze 230°C. Gdy mięso zacznie się rumienić, zalej je bulionem. Podawaj z marchewką i tymbalikami z mrożonego szpinaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...