- 1 cała łopatka lub mostek cielęcy
- 40 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 40 dag mielonej cielęciny
- 3 jaja
- 7 łyżek masła
- 4 cebule
- 50 dag marchewki
- 1 pęczek natki pietruszki
- 20 dag orzeszków pistacjowych
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 czerstwa kajzerka
- 3/4 szklanki mleka
- tymianek
- sól, pieprz
Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem i rozłóż płasko na desce. Łyżką nałóż mięsny farsz i rozsmaruj go równą warstwą. Teraz zwiń roladę dosyć ścisło i starannie zaszyj bawełnianą nicią kuchenną.
Marchew oskrob, umyj i pokrój w niezbyt grube krążki. Na dno brytfanny włóż 2 łyżki masła, pokrojoną marchew, na niej połóż roladę. Całość dopraw pieprzem, solą i tymiankiem. Na roladzie połóż 2 łyżki masła.
Piecz w temperaturze 230°C. Gdy mięso zacznie się rumienić, zalej je bulionem. Podawaj z marchewką i tymbalikami z mrożonego szpinaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz