- 1 1/2 kg cielęcego mostka
- 1 łyżka posiekanych świeżych listków lubczyku lub łyżeczka suszonego
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
- farsz:
- 50 dag wątróbki cielęcej
- 10 dag słoniny
- 10 dag pieczarek
- 2 jaja
- 2 czerstwe kajzerki
- 1 cebula
- 1 łyżka margaryny
- 1 łyżka masła
- 1 niepełna łyżka posiekanych świeżych listków lubczyku lub 1/2 łyżeczki suszonego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- pieprz
Drobniutko pokrojoną słoninę przesmaż z posiekaną cebulą, dodaj bułki odciśnięte z mleka i wątróbkę przepuszczoną przez maszynkę. Pieczarki drobno pokrój, przesmaż na łyżce margaryny. Dodaj je do wątróbki razem z lubczykiem, natką pietruszki i pieprzem. Wbij jaja i dokładnie wyrób masę.
Masą nadziej mostek pod błoną, zepnij lub zaszyj, następnie ułóż na blasze wysmarowanej resztą margaryny. Całość polej stopionym masłem i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz 60-90 minut, od czasu do czasu lekko skrapiając wodą i polewając wytworzonym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz