Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Mostek cielęcy nadziewany

Składniki:
  • 1 1/2 kg cielęcego mostka
  • 1 łyżka posiekanych świeżych listków lubczyku lub łyżeczka suszonego
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
    farsz:
  • 50 dag wątróbki cielęcej
  • 10 dag słoniny
  • 10 dag pieczarek
  • 2 jaja
  • 2 czerstwe kajzerki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka margaryny
  • 1 łyżka masła
  • 1 niepełna łyżka posiekanych świeżych listków lubczyku lub 1/2 łyżeczki suszonego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • pieprz
Bułki namocz w mleku. Umyty i osuszony mostek natrzyj solą, lubczykiem i bazylią, skrop sokiem z cytryny, odstaw na 2-3 godziny w chłodne miejsce.

Drobniutko pokrojoną słoninę przesmaż z posiekaną cebulą, dodaj bułki odciśnięte z mleka i wątróbkę przepuszczoną przez maszynkę. Pieczarki drobno pokrój, przesmaż na łyżce margaryny. Dodaj je do wątróbki razem z lubczykiem, natką pietruszki i pieprzem. Wbij jaja i dokładnie wyrób masę.

Masą nadziej mostek pod błoną, zepnij lub zaszyj, następnie ułóż na blasze wysmarowanej resztą margaryny. Całość polej stopionym masłem i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz 60-90 minut, od czasu do czasu lekko skrapiając wodą i polewając wytworzonym sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...