- 75 dag polędwicy wołowej
- 2 duże drobno posiekane cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów laskowych
- 2 łyżki drobno posiekanego świeżego imbiru lub płaska łyżka imbiru mielonego
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 3 łyżki oleju lub masła
- 1 szklanka bulionu warzywnego lub przegotowanej wody
- 1 łyżeczka soli
Na rozgrzanym w płaskim rondlu oleju (maśle) przez 2-3 minuty podsmaż kostki mięsa, cały czas mieszając i na dość silnym ogniu. Gorący bulion dokładnie wymieszaj z powidłami śliwkowymi i sokiem z cytryny, polej nim mięso, i duś je pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz