Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Polędwica po malajsku

Składniki:
  • 75 dag polędwicy wołowej
  • 2 duże drobno posiekane cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów laskowych
  • 2 łyżki drobno posiekanego świeżego imbiru lub płaska łyżka imbiru mielonego
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 3 łyżki oleju lub masła
  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub przegotowanej wody
  • 1 łyżeczka soli
Roztarty z solą czosnek utrzyj na jednolitą, gładką masę z cebulą, imbirem, otartą skórką z cytryny i orzechami. Umyte i osuszone mięso pokrój w kostkę, dokładnie wymieszaj z przygotowaną pastą orzechową i postaw na 1-2 godzin w chłodnym miejscu (od czasu do czasu wymieszaj, aby mięso równomiernie nabrało aromatu przypraw).

Na rozgrzanym w płaskim rondlu oleju (maśle) przez 2-3 minuty podsmaż kostki mięsa, cały czas mieszając i na dość silnym ogniu. Gorący bulion dokładnie wymieszaj z powidłami śliwkowymi i sokiem z cytryny, polej nim mięso, i duś je pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 20 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...