Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Tokany z piwem

Składniki:
  • 50 dag chudego boczku
  • 2 cebule
  • 10 dag startego wędzonego żółtego sera
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 szklanki jasnego piwa
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tartej bułki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • sól
Boczek pokrój w paski, usuwając kości. Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanym oleju, dodaj boczek i zrumień go ze wszystkich stron. Potem przypraw rozgniecionym czosnkiem, solą, pieprzem i zielem angielskim. Duś do miękkości pod przykryciem, podlewając wodą (2-3 łyżki).

Gdy boczek będzie miękki, sos zagęść tartą bułką. Następnie wlej piwo i razem duś (już bez przykrycia), odparowując część płynu. Do sosu dodaj koncentrat pomidorowy. Potrawę wymieszaj i posyp startym serem.

Podawaj na gorąco, posypaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...