Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Polędwica na dziko

Składniki:
  • 60 dag polędwicy wołowej
  • 3 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki smalcu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka jasnego piwa
  • 3 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki oleju
  • 3 liście laurowe
  • po 6 ziaren ziela angielskiego, pieprzu i jałowca
  • bazylia
  • cząber
  • sól
Polędwicę umyj, osusz i natrzyj czosnkiem roztartym z solą. Włóż do dużego kamiennego garnka, po czym zalej piwem i octem winnym, posyp zmiażdżonymi ziarnami jałowca, ziela angielskiego i pieprzu. Oprósz bazylią i cząbrem, obłóż pokruszonymi liśćmi laurowymi oraz plastrami dwóch cebul. Na koniec polej olejem, przykryj i wstaw na 12 godzin do lodówki.

Po upływie podanego czasu polędwicę wyjmij z zalewy, osącz i obrumień ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu, następnie przełóż do rondla i podlej wodą (szklanka). Przykryj i duś do miękkości. Pozostałą cebulę pokrój, zeszklij na maśle i dodaj do polędwicy.

Mięso podawaj pokrojone na plastry i obłożone cebulą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...