Składniki:- 60 dag wołowiny zrazowej lub krzyżowej
- 5 dag słoniny
- 3 łyżki smalcu
- 1 szklanka ciemnego piwa
- 3 cebule
- 4 ziemniaki
- 3 marchwie
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- mielona czerwona papryka
- pieprz
- sól
Mięso umyj i osusz. Słoninę pokrój na cienkie słupki i pikuj nią mięso. Następnie mięso natrzyj solą i zrumień na smalcu (2 łyżki) ze wszystkich stron, po czym przełóż do rondla. Cebule obierz, pokrój w krążki i obsmaż na pozostałym smalcu. Ziemniaki obierz, pokrój w cząstki, marchew i pietruszkę oskrob, opłucz, pokrój na plasterki. Seler obierz, pokrój w kostkę. Wszystkie warzywa dodaj do mięsa. Całość zalej piwem, przypraw papryką i pieprzem, duś pod przykryciem na małym ogniu, co najmniej 2 godziny.
Wyparowany płyn uzupełniaj wodą. Miękkie mięso pokrój na cienkie plastry i polej przetartym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz