Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Sztufada po niemiecku

Składniki:
  • 60 dag wołowiny zrazowej lub krzyżowej
  • 5 dag słoniny
  • 3 łyżki smalcu
  • 1 szklanka ciemnego piwa
  • 3 cebule
  • 4 ziemniaki
  • 3 marchwie
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • mielona czerwona papryka
  • pieprz
  • sól
Mięso umyj i osusz. Słoninę pokrój na cienkie słupki i pikuj nią mięso. Następnie mięso natrzyj solą i zrumień na smalcu (2 łyżki) ze wszystkich stron, po czym przełóż do rondla. Cebule obierz, pokrój w krążki i obsmaż na pozostałym smalcu. Ziemniaki obierz, pokrój w cząstki, marchew i pietruszkę oskrob, opłucz, pokrój na plasterki. Seler obierz, pokrój w kostkę. Wszystkie warzywa dodaj do mięsa. Całość zalej piwem, przypraw papryką i pieprzem, duś pod przykryciem na małym ogniu, co najmniej 2 godziny.

Wyparowany płyn uzupełniaj wodą. Miękkie mięso pokrój na cienkie plastry i polej przetartym sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...