Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Pieczona polędwica wołowa

Składniki:
  • 60 dag polędwicy wołowej (ze środka)
  • 2 pomarańcze
  • sok i skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu winnego
  • pieprz, chili, imbir
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól
  • cukier
  • sos pieczeniowy ciemny
Wymieszaj dokładnie sok i skórkę otartą z pomarańczy z octem winnym, pieprzem, chili, imbirem, cukrem, drobno posiekanym czosnkiem i sosem sojowym. Umyte i osuszone mięso pokrój w plastry, lekko zbij trzonkiem noża, po czym ułóż w salaterce. Całość zalej sosem i zostaw na noc w lodówce, dwukrotnie przekręcając mięso, by się równo zamarynowało. Osączone z marynaty mięso upiecz na ruszcie po 4 minuty z każdej strony, w czasie pieczenia co pewien czas smaruj marynatą.

Przed podaniem pieczoną polędwicę polej sosem pieczeniowym przygotowanym według przepisu na opakowaniu. Danie podawaj obłożone plasterkami pomarańczy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...