- ciasto:
- 25 dag mąki pszennej
- 10 dag margaryny
- 1 jajo
- szczypta soli
- nadzienie:
- 50 dag ziemniaków
- 50 dag gotowanego mięsa (wołowiny lub cielęciny)
- 1 szklanka mleka
- 3 jaja
- 1 duża cebula (10 dag)
- pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
Przygotuj nadzienie: obrane i umyte ziemniaki zetrzyj na tarce, lekko odciśnij i posól. Mięso zmiel, wymieszaj z jajkami, mlekiem, bułką tartą, posiekaną cebulą i natką pietruszki oraz dopraw solą i pieprzem.
Wylep ciastem dno i boki formy do zapiekania wysmarowanej margaryną. Połowę ziemniaków rozłóż na cieście, na nich równą warstwą rozsmaruj mięso, przykryj resztą ziemniaków i wstaw na 45 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C.
Podawaj na gorąco, z pikantną surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz