Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Placek mięsny

Składniki:
    ciasto:
  • 25 dag mąki pszennej
  • 10 dag margaryny
  • 1 jajo
  • szczypta soli
    nadzienie:
  • 50 dag ziemniaków
  • 50 dag gotowanego mięsa (wołowiny lub cielęciny)
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jaja
  • 1 duża cebula (10 dag)
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
Przygotuj ciasto: z podanych składników zagnieć ciasto i włóż je na godzinę do lodówki.

Przygotuj nadzienie: obrane i umyte ziemniaki zetrzyj na tarce, lekko odciśnij i posól. Mięso zmiel, wymieszaj z jajkami, mlekiem, bułką tartą, posiekaną cebulą i natką pietruszki oraz dopraw solą i pieprzem.

Wylep ciastem dno i boki formy do zapiekania wysmarowanej margaryną. Połowę ziemniaków rozłóż na cieście, na nich równą warstwą rozsmaruj mięso, przykryj resztą ziemniaków i wstaw na 45 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C.

Podawaj na gorąco, z pikantną surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...