Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Twarożkowa mozaika

Składniki na 6 porcji:
  • 40 dag twarogu
  • 2-3 łyżki śmietany lub mleka
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka drobno posiekanego koperku lub szczypiorku
  • 5 dużych rzodkiewek
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżka ostrego sosu pomidorowego lub keczupu
  • 1-2 jabłka
  • sól do smaku
Twaróg dokładnie rozetrzyj lub zmiksuj na gładką masę, stopniowo dodając mleko lub śmietanę. Masę twarogową dopraw do smaku solą i podziel na cztery części.

Następnie starannie opłucz pod bieżącą wodą świeżą zieleninę. Dokładnie ją osącz i drobniutko posiekaj. Potem dodaj do jednej części masy twarogowej. Jeśli chcesz, by przekąska twarogowa była bardziej pikantna, do masy z zieleniną możesz dodać przetarty przez praskę czosnek.

Teraz opłucz i zetrzyj na tarce rzodkiewki, razem z kminkiem dodaj je do drugiej części twarogu.
Trzecią część masy twarogowej wymieszaj z ostrym sosem pomidorowym lub pikantnym keczupem. Do czwartej części twarogu dodaj obrane ze skórki i starte na grubej tarce jabłka. Najlepsze są odmiany słodko-kwaśne. Tak przygotowane masy twarogowe wyłóż warstwami do przezroczystej szklanej salaterki lub ułóż warstwowo na płaskim okrągłym półmisku. Masy twarogowe możesz układać w dowolnej kolejności.

Danie udekoruj malutkimi listkami sałaty, plasterkami rzodkiewek i gałązkami pietruszki lub koperku. Twarożkową mozaikę podawaj jako przekąskę lub danie na kolację. Doskonale smakuje z chrupiącymi, gorącymi tostami lub ciemnym pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...