- 13 dag drobnej kaszki kukurydzianej
- 5 czubatych łyżek mąki
- 3 jaja
- 2 cebule
- 1 papryczka chili
- 40 dag mielonego wołowego mięsa
- 1 1/2 puszki (po 850 ml) pomidorów bez skórki (w zalewie)
- 10 dag żółtego sera (cheddara lub goudy)
- 1/2 opakowania (10 dag) ziarnistego twarożku
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki smalcu
- sól, pieprz
- mielony kminek
- sos pomidorowy (ewentualnie)
Teraz osącz pomidory, pokrój je na kawałki i zagotuj z drobno posiekaną cebulą, czosnkiem oraz pokrojoną w krążki papryczką chili. Zmniejsz ogień i gotuj sos pod przykryciem jeszcze 10 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz mielonym kminkiem.
Jeżeli nie masz wszystkich składników zastąp je gotowym sosem pomidorowym z kawałeczkami czosnku.
Utrzyj na tarce żółty ser i wymieszaj go z twarożkiem. Stopniowo rozgrzewaj na patelni resztę smalcu, po czym usmaż z ciasta 8 placuszków (po 2 minuty z każdej strony). Każdy posmaruj 2 łyżkami sosu pomidorowego. Rozłóż na plackach mielone mięso i 2/3 masy serowej. Placuszki zwiń, ułóż w żaroodpornym naczyniu (długości 30 cm). Polej resztą sosu i masy serowej. Zapiekaj 15 minut w piekarniku w temperaturze 200°C. Placuszki podawaj z pikantnymi sosami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz