Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Kukurydziane placuszki z mięsnym nadzieniem

Składniki na 4 porcje:
  • 13 dag drobnej kaszki kukurydzianej
  • 5 czubatych łyżek mąki
  • 3 jaja
  • 2 cebule
  • 1 papryczka chili
  • 40 dag mielonego wołowego mięsa
  • 1 1/2 puszki (po 850 ml) pomidorów bez skórki (w zalewie)
  • 10 dag żółtego sera (cheddara lub goudy)
  • 1/2 opakowania (10 dag) ziarnistego twarożku
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki smalcu
  • sól, pieprz
  • mielony kminek
  • sos pomidorowy (ewentualnie)
Zacznij od przygotowania ciasta: zmieszaj kaszkę kukurydzianą z mąką, jajkami oraz 1,5 szklanki wody, całość odstaw na około pół godziny. Na patelni rozgrzej jedną łyżkę smalcu i mocno podsmaż mielone mięso. Potem je posól i zdejmij z patelni.

Teraz osącz pomidory, pokrój je na kawałki i zagotuj z drobno posiekaną cebulą, czosnkiem oraz pokrojoną w krążki papryczką chili. Zmniejsz ogień i gotuj sos pod przykryciem jeszcze 10 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz mielonym kminkiem.

Jeżeli nie masz wszystkich składników zastąp je gotowym sosem pomidorowym z kawałeczkami czosnku.

Utrzyj na tarce żółty ser i wymieszaj go z twarożkiem. Stopniowo rozgrzewaj na patelni resztę smalcu, po czym usmaż z ciasta 8 placuszków (po 2 minuty z każdej strony). Każdy posmaruj 2 łyżkami sosu pomidorowego. Rozłóż na plackach mielone mięso i 2/3 masy serowej. Placuszki zwiń, ułóż w żaroodpornym naczyniu (długości 30 cm). Polej resztą sosu i masy serowej. Zapiekaj 15 minut w piekarniku w temperaturze 200°C. Placuszki podawaj z pikantnymi sosami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...