Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Zapiekane pikantne naleśniki

Składniki na 8 porcji:
    ciasto:
  • 200 g mąki
  • szczypta soli
  • 4 jaja
  • 1/8 l wody
  • 1/8 l mleka
    farsz:
  • 3 łyżki oleju
  • 50 g przerośniętego boczku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 g kiełbasy
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • po szczypcie soli, czarnego pieprzu, cukru i pieprzu cayenne
  • 2 łyżki masła
  • masło do formy
Z mąki, soli, jaj, wody i mleka zrób ciasto naleśnikowe. Odstaw je (pod przykryciem) na pół godziny, a potem usmaż na oleju cienkie naleśniki.

Boczek, cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę, całość smaż, aż cebula stanie się szklista. Kiełbasę pokrój w drobną kostkę, dodaj ją do cebuli z boczkiem i podsmaż. Następnie rozmieszaj koncentrat pomidorowy z niewielką ilością wody i papryką, dodaj go do smażonej kiełbasy i dokładnie wymieszaj. Farsz dopraw według uznania przyprawami.

Przygotowanym farszem posmaruj naleśniki, zwiń je w ruloniki, po czym ułóż w nasmarowanej masłem formie do zapiekanek. Na koniec posyp startym serem i obłóż kawałeczkami masła. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C, aż ser całkowicie się rozpuści.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...