Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Kolorowy bigos jarzynowy z oliwkami

Składniki:
  • 4 małe cukinie
  • 4 cebule
  • 4 łyżki oleju
  • 3 papryki
  • 50 dag pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 słoika czarnych oliwek
  • sól, pieprz
  • przyprawy do smaku
    do dekoracji:
  • natka pietruszki
Cebulę obierz, pokrój w krążki i zeszklij na gorącym oleju (w rondlu lub na głębokiej patelni). Cukinię opłucz i pokrój w plasterki lub w słupki (jeśli cukinie są młode, nie musisz ich obierać). Paprykę oczyść i pokrój w paski. Sparzone pomidory opłucz zimną wodą i obierz ze skórki, potem pokrój je w kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.

Teraz do rondla z cebulą włóż pokrojone cukinie, paprykę, pomidory i czosnek. Całość dopraw solą, pieprzem i przyprawami (wedle uznania). Duś 5 minut pod przykryciem na małym ogniu. Na koniec włóż osączone z zalewy oliwki i duś kolejne 5 minut. Przed podaniem posyp natką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...