- 150 g mąki
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- masa:
- 250 g mleka
- 100 g cukru pudru
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki masła
- po 3 łyżki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej i rodzynek
- 2 ubite białka
- lukier
Mak opłucz, zalej wrzątkiem i gotuj 15 minut. Odcedź i zmiel 3 razy. Teraz rozgrzej masło, dodaj mak, cukier, miód, połowę skórki pomarańczowej i połowę rodzynków. Smaż 10 minut, stale mieszając. Następnie lekko ostudź, dodaj białka, całość dokładnie wymieszaj. Przygotowana masę nałóż na upieczony spód. Piecz 30-40 minut w temperaturze 160-180°C.
Ostudzony placek polukruj i posyp pozostałymi bakaliami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz