Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Placek makowy

Składniki:
  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
    masa:
  • 250 g mleka
  • 100 g cukru pudru
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła
  • po 3 łyżki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej i rodzynek
  • 2 ubite białka
  • lukier
Zacznij od przygotowania kruchego ciasta - składniki zagnieć, potem upiecz okrągły spód i ostudź ciasto, nie wyjmując go z formy.

Mak opłucz, zalej wrzątkiem i gotuj 15 minut. Odcedź i zmiel 3 razy. Teraz rozgrzej masło, dodaj mak, cukier, miód, połowę skórki pomarańczowej i połowę rodzynków. Smaż 10 minut, stale mieszając. Następnie lekko ostudź, dodaj białka, całość dokładnie wymieszaj. Przygotowana masę nałóż na upieczony spód. Piecz 30-40 minut w temperaturze 160-180°C.

Ostudzony placek polukruj i posyp pozostałymi bakaliami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...