- ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 żółtka
- 25 dag margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- nadzienie:
- 30 dag mrożonych wiśni bez pestek
- 75 dag zmielonego tłustego sera twarogowego
- 1 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 jaja
- 2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki oleju
- 1 budyń waniliowy
- 2 opakowania cukru waniliowego
Przygotuj nadzienie: wiśnie rozmroź i osącz. Ser zmiksuj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, a następnie z jajkami. Budyń wymieszaj z mlekiem i stopniowo wlewaj go do sera, cały czas mieszając. Na końcu wymieszaj wszystko z olejem.
Tortownicę starannie wysmaruj margaryną. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj 3/4 ciasta i wyłóż nim dno oraz boki tortownicy. Na dnie rozłóż owoce i przykryj je dokładnie masą serową. Pozostałe ciasto rozwałkuj, pokrój specjalnym radełkiem na wąskie paski i na masie serowej ułóż z nich kratkę. Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piecz 45-60 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz