Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Sernik z wiśniami

Składniki:
    ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 25 dag margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
    nadzienie:
  • 30 dag mrożonych wiśni bez pestek
  • 75 dag zmielonego tłustego sera twarogowego
  • 1 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 jaja
  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 opakowania cukru waniliowego
Na początku przygotuj ciasto: mąkę przesiej na stolnicę, dodaj cukier wymieszany z cukrem waniliowym, sól, margarynę i wszystko posiekaj nożem. Żółtka roztrzep z 3 łyżkami wody, wylej na mąkę, szybko zagnieć ciasto i wstaw na 30 minut do lodówki.

Przygotuj nadzienie: wiśnie rozmroź i osącz. Ser zmiksuj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, a następnie z jajkami. Budyń wymieszaj z mlekiem i stopniowo wlewaj go do sera, cały czas mieszając. Na końcu wymieszaj wszystko z olejem.

Tortownicę starannie wysmaruj margaryną. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj 3/4 ciasta i wyłóż nim dno oraz boki tortownicy. Na dnie rozłóż owoce i przykryj je dokładnie masą serową. Pozostałe ciasto rozwałkuj, pokrój specjalnym radełkiem na wąskie paski i na masie serowej ułóż z nich kratkę. Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piecz 45-60 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...