- spód:
- 28 dag herbatników w polewie czekoladowej
- 8 dag masła
- masa serowa:
- 50 dag tłustego sera twarogowego
- 1 1/5 szklanki śmietanki kremowej (300 ml)
- 3/4 tabliczki czekolady
- 5 łyżek cukru pudru
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka żelatyny
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
Teraz przygotuj masę: ser zmiel, utrzyj na jednolitą masę, po czym ubij z cukrem pudrem, sokiem z cytryny, esencją waniliową oraz śmietanką. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości wody, rozpuść lekko podgrzewając, po ostudzeniu wymieszaj z masę serową i wszystko wlej do tortownicy.
Czekoladę połam, włóż do rondelka i roztop na parze. Gdy nieco ostygnie, wylej ją na sernik i szpikulcem lub widelcem rozprowadź po powierzchni. Sernik wstaw do lodówki co najmniej na 3 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz