Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Sernik marmurkowy

Składniki:
    spód:
  • 28 dag herbatników w polewie czekoladowej
  • 8 dag masła
    masa serowa:
  • 50 dag tłustego sera twarogowego
  • 1 1/5 szklanki śmietanki kremowej (300 ml)
  • 3/4 tabliczki czekolady
  • 5 łyżek cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
Przygotuj spód: pokrusz herbatniki, wymieszaj je z roztopionym i przestudzonym masłem, po czym włóż do wysmarowanej masłem tortownicy. Ugnieć na dnie i pozostaw do zastygnięcia.

Teraz przygotuj masę: ser zmiel, utrzyj na jednolitą masę, po czym ubij z cukrem pudrem, sokiem z cytryny, esencją waniliową oraz śmietanką. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości wody, rozpuść lekko podgrzewając, po ostudzeniu wymieszaj z masę serową i wszystko wlej do tortownicy.

Czekoladę połam, włóż do rondelka i roztop na parze. Gdy nieco ostygnie, wylej ją na sernik i szpikulcem lub widelcem rozprowadź po powierzchni. Sernik wstaw do lodówki co najmniej na 3 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...