Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Placek korzenny

Składniki na 12 porcji:
    ciasto:
  • 20 dag masła
  • 30 dag mąki
  • 15 dag cukru
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • 5 łyżek mleka
  • 1 jajo
  • tłuszcz i mąka do formy
  • 3 łyżki dżemu z brzoskwiń
    do dekoracji:
  • 1 opakowanie polewy w proszku czekoladowej
  • 3-4 łyżeczki mleka
  • czekoladowe ziarna kawy
  • 2 łyżki siekanych pistacji
Przygotuj ciasto: masło utrzyj z cukrem wbijając kolejno jajka. Przyprawę korzenną, proszek do pieczenia i mąkę wymieszaj, wraz z mlekiem dodaj do masy maślanej i wszystko razem utrzyj.

Wlej ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką formy i wstaw na godzinę do pieczenia w temperaturze 180°C. Po wyjęciu i ostudzeniu przekrój na pół, posmaruj dżemem i złóż z powrotem.

Dekoracyjną polewę przygotuj według przepisu na opakowaniu. Ciasto polukruj i przyozdób ziarenkami kawy i pistacjami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...