- 75 dag śliwek węgierek
- 3 szklanki mąki pszennej
- 15 dag cukru
- 1 opakowanie drożdży (instant)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 szklanka mleka
- 6 żółtek
- 15 dag masła lub margaryny
- 4 łyżki śmietany 18-proc.
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
Teraz przygotuj śliwki - umyj je i osusz ściereczką, potem przekrój i usuń pestki.
Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (z wyposażenia piekarnika). Posmaruj śmietaną wymieszaną z 1 żółtkiem. Na wierzchu ciasta ułóż śliwki (skórką do ciasta). Piecz 30-40 minut w temperaturze 180°C. Lekko wystudzony placek posyp cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz