Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Placek ze śliwkami

Składniki na 15 porcji:
  • 75 dag śliwek węgierek
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 15 dag cukru
  • 1 opakowanie drożdży (instant)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 szklanka mleka
  • 6 żółtek
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 4 łyżki śmietany 18-proc.
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
Mąkę przesiej do miski, potem wymieszaj z cukrem, drożdżami, cukrem waniliowym, mlekiem, solą i 5 żółtkami. Dodaj roztopiony, wystudzony tłuszcz i wyrób na jednolitą masę. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.

Teraz przygotuj śliwki - umyj je i osusz ściereczką, potem przekrój i usuń pestki.

Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (z wyposażenia piekarnika). Posmaruj śmietaną wymieszaną z 1 żółtkiem. Na wierzchu ciasta ułóż śliwki (skórką do ciasta). Piecz 30-40 minut w temperaturze 180°C. Lekko wystudzony placek posyp cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...