Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Placek z makiem i kruszonką

Składniki:
    ciasto:
  • 50 dag mąki
  • 5 dag drożdży
  • 3/4 szklanki mleka
  • 15 dag masła
  • 4 jaja
  • 10 dag cukru
  • 1 aromat waniliowy
  • 5 dag rodzynek
  • szczypta soli
    kruszonka:
    po 10 dag: mąki i cukru
  • 6 dag masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
    masa makowa:
  • 50 dag maku
  • 40 dag cukru
  • 1 aromat migdałowy
  • 5 dag rodzynek
Mak zalej wrzącą wodą i odstaw na parę godzin, potem odcedź i trzykrotnie przekręć go przez maszynkę. Zmielony mak włóż do rondla, potem dodaj cukier i podgrzewaj (mieszając), aż cukier całkowicie się rozpuści. Po zdjęciu z ognia, ostudź, wlej aromat i wsyp rodzynki, całość wymieszaj.

Zagotuj mleko. Mąkę wysyp na stolnicę, zrób dołek, wlej pół szklanki mleka, stopniowo łącz oba składniki. Drożdże rozetrzyj z cukrem i zalej pozostałym mlekiem (ciepłym, ale nie gorącym), dodaj do zaparzonej wystudzonej mąki i zagnieć. Jaja ubij z cukrem na kogel-mogel, przypraw aromatem waniliowym i szczyptą soli, połącz z rozczynem. Ciasto bardzo starannie wyrób. Pod koniec wyrabiania dodaj letnie stopione masło i rodzynki. Wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia, następnie rozwałkuj, przełóż do wysmarowanej tłuszczem formy, przykryj masą makową.

Na koniec przygotuj kruszonkę. Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj masło, cukier i cukier waniliowy, siekaj nożem tak długo, aż wytworzą się drobne zacierki - posyp nimi wierzch ciasta.

Placek wstaw do umiarkowanie gorącego piekarnika mniej więcej na godzinę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...