- ciasto:
- 50 dag mąki
- 5 dag drożdży
- 3/4 szklanki mleka
- 15 dag masła
- 4 jaja
- 10 dag cukru
- 1 aromat waniliowy
- 5 dag rodzynek
- szczypta soli
- kruszonka:
- po 10 dag: mąki i cukru
- 6 dag masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- masa makowa:
- 50 dag maku
- 40 dag cukru
- 1 aromat migdałowy
- 5 dag rodzynek
Zagotuj mleko. Mąkę wysyp na stolnicę, zrób dołek, wlej pół szklanki mleka, stopniowo łącz oba składniki. Drożdże rozetrzyj z cukrem i zalej pozostałym mlekiem (ciepłym, ale nie gorącym), dodaj do zaparzonej wystudzonej mąki i zagnieć. Jaja ubij z cukrem na kogel-mogel, przypraw aromatem waniliowym i szczyptą soli, połącz z rozczynem. Ciasto bardzo starannie wyrób. Pod koniec wyrabiania dodaj letnie stopione masło i rodzynki. Wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia, następnie rozwałkuj, przełóż do wysmarowanej tłuszczem formy, przykryj masą makową.
Na koniec przygotuj kruszonkę. Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj masło, cukier i cukier waniliowy, siekaj nożem tak długo, aż wytworzą się drobne zacierki - posyp nimi wierzch ciasta.
Placek wstaw do umiarkowanie gorącego piekarnika mniej więcej na godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz