Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Placek piaskowo-makowy

Składniki:
    po 20 dag mąki: pszennej i ziemniaczanej
    po 25 dag: masła i cukru
  • 4 jaja
  • 15 dag maku
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki mleka
  • aromat migdałowy
  • cukier puder do posypania
Masło utrzyj i ucieraj dalej, dodając stopniowo jaja, cukier, oba rodzaje mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia oraz mleko, suchy mak i olejek migdałowy. Teraz wlej ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wstaw do umiarkowanie gorącego piekarnika i piecz około 50 minut.

Upieczony i ostudzony placek posyp cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...