- 25 dag fasoli Jaś
- 5 dag kaszy manny
- 3/4 szklanki cukru
- 5 dag masła
- 3 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat migdałowy
- 15 dag gęstej konfitury
- do dekoracji:
- 1 opakowanie gotowej polewy
- płatki migdałowe
Żółtka utrzyj z cukrem na kogel-mogel, a z białek ubij pianę.
Rozpuść masło i wymieszaj je z fasolą, kaszą manną, koglem-moglem, proszkiem do pieczenia oraz pianą z białek. Dodaj także aromat migdałowy.
Wyrobione już ciasto przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piecz je około 30 minut w średnio gorącym piekarniku (180°C). Po upieczeniu i wystudzeniu przekrój na pół i przełóż konfiturą. Wierzch oblej przygotowaną wcześniej polewą i posyp płatkami migdałowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz