Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Placek kruchy z masą orzechową

Składniki:
    ciasto:
  • 25 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 15 dag masła
  • 2 żółtka
    masa:
  • 15 dag konfitur
  • 40 dag gotowej masy orzechowej
    do dekoracji:
  • 5 dag posiekanych orzechów włoskich
Żółtka utrzyj z cukrem. Mąkę posiekaj z masłem, połącz z koglem-moglem, zagnieć ciasto. Wstaw do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto podziel na dwie części w stosunku 1:3. Część większą rozwałkuj na grubość 1 cm i przełóż do blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką (ciasto powinno zachodzić na boki brytfanny).

Placek ponakłuwaj widelcem i wstaw do gorącego piekarnika. Podpiecz na jasnozłoty kolor, wyjmij, posmaruj konfiturą, a następnie masą orzechową. Pozostałe ciasto rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm, pokrój na wąskie paski i ułóż z nich kratkę na masie orzechowej. Placek ponownie wstaw do gorącego piekarnika i piecz około 40 minut.

Od razu po upieczeniu posyp orzechami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...