Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Sernik w cieście

Składniki:
    ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 20 dag masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 1 aromat waniliowy
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
    masa serowa:
  • 75 dag białego sera trzykrotnie mielonego
  • 15 dag masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jaja
  • 1 aromat cytrynowy
  • cukier waniliowy
  • 5 dag rodzynek
  • 1 puszka mieszanych owoców tropikalnych
  • po 1 łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej
Masło rozpuść w rondelku. Wysyp cukier na stolnicę i zagnieć najpierw z przestudzonym masłem, potem ze stopniowo dosypywaną mąką, a na końcu - z żółtkami oraz aromatem. Dobrze wyrobione ciasto wstaw do lodówki.

Teraz przygotuj masę serową: utrzyj masło z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami, połącz je ze zmielonym serem, dosypując obie mąki. Delikatnie wymieszaj całość z ubitą na sztywno pianą z białek, dodaj aromat, rodzynki oraz osączone owoce tropikalne.

Średniej wielkości tortownicę wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Formę wylep po sam brzeg większą częścią wyjętego z lodówki ciasta, napełnij je masą serową i przykryj pozostałym cienko rozwałkowanym ciastem. Sernik nakłuj z wierzchu widelcem i wstaw do średnio gorącego piekarnika.

Piecz na złoty kolor około godziny, a na końcu posyp cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...