- ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 20 dag masła
- 3/4 szklanki cukru
- 4 żółtka
- 1 aromat waniliowy
- cukier puder do posypania
- tłuszcz i bułka tarta do formy
- masa serowa:
- 75 dag białego sera trzykrotnie mielonego
- 15 dag masła
- 1 szklanka cukru
- 4 jaja
- 1 aromat cytrynowy
- cukier waniliowy
- 5 dag rodzynek
- 1 puszka mieszanych owoców tropikalnych
- po 1 łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej
Teraz przygotuj masę serową: utrzyj masło z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami, połącz je ze zmielonym serem, dosypując obie mąki. Delikatnie wymieszaj całość z ubitą na sztywno pianą z białek, dodaj aromat, rodzynki oraz osączone owoce tropikalne.
Średniej wielkości tortownicę wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Formę wylep po sam brzeg większą częścią wyjętego z lodówki ciasta, napełnij je masą serową i przykryj pozostałym cienko rozwałkowanym ciastem. Sernik nakłuj z wierzchu widelcem i wstaw do średnio gorącego piekarnika.
Piecz na złoty kolor około godziny, a na końcu posyp cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz