Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Pikantna sałatka grzybiarzy

Składniki na 4 porcje:
  • 1 kg świeżych grzybów
  • (maślaki, kozaki, podgrzybki, prawdziwki)
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka nasion kminku
  • sól
    sos:
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminku
  • sól
  • pieprz
Cebule drobniutko posiekaj i skrop je olejem. Oczyszczone grzyby opłucz, po czym osącz je na sicie. Zagotuj osoloną wodę z kminkiem, do wrzącej wrzuć grzyby i gotuj je 10-12 minut. Gdy będą już gotowe odcedź je i ostudź.

Dokładnie utrzyj razem wszystkie składniki sosu i wstaw go do lodówki.

Pokrojone grzyby wymieszaj z cebulą i sosem, przykryj i wstaw do lodówki na 2-3 godziny, aby sałatka „dojrzała”.

Przed podaniem posyp ją koperkiem i szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...