- ciasto:
- 35 dag mąki
- 1 jajo
- 125 ml letniej wody
- sól
- farsz:
- 80 dag kapusty kwaszonej
- 2 cebule
- 4 dag masła
- 2 dag grzybów suszonych
- sól
- pieprz
Grzybki suszone umyj, ugotuj i posiekaj. Miękką już kapustę odciśnij przez ściereczkę lub woreczek płócienny, przepuść przez maszynkę razem z grzybami, dodaj cebulkę z tłuszczem, posól i posyp pieprzem.
Z rozwałkowanego ciasta wytnij krążki o średnicy 6-7 cm., ponakładaj na nie farsz, pozlepiaj i ugotuj pod przykryciem w dużej ilości osolonego wrzątku, a kiedy wypłyną, zdejmij przykrywkę, potrzymaj na ogniu jeszcze ze 2-3 minuty i powyjmuj łyżką cedzakową na talerz.
Na patelni rozgrzej tłuszcz (może być olej lub masło), powrzucaj kolejno ugotowane pierogi i obsmażaj je z dwóch stron na złocisty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz