Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Pierożki zapiekane z kapustą kwaszoną i grzybkami

Składniki:
    ciasto:
  • 35 dag mąki
  • 1 jajo
  • 125 ml letniej wody
  • sól
    farsz:
  • 80 dag kapusty kwaszonej
  • 2 cebule
  • 4 dag masła
  • 2 dag grzybów suszonych
  • sól
  • pieprz
Zagnieć ciasto i przykryj je miską lub ściereczką. Kapustę ugotuj w niewielkiej ilości wody (30 minut) i odparuj, a obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę usmaż na jasnozłocisty kolor.

Grzybki suszone umyj, ugotuj i posiekaj. Miękką już kapustę odciśnij przez ściereczkę lub woreczek płócienny, przepuść przez maszynkę razem z grzybami, dodaj cebulkę z tłuszczem, posól i posyp pieprzem.

Z rozwałkowanego ciasta wytnij krążki o średnicy 6-7 cm., ponakładaj na nie farsz, pozlepiaj i ugotuj pod przykryciem w dużej ilości osolonego wrzątku, a kiedy wypłyną, zdejmij przykrywkę, potrzymaj na ogniu jeszcze ze 2-3 minuty i powyjmuj łyżką cedzakową na talerz.

Na patelni rozgrzej tłuszcz (może być olej lub masło), powrzucaj kolejno ugotowane pierogi i obsmażaj je z dwóch stron na złocisty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...