- 375 g mąki
- 20 g drożdży
- 1/8 l letniego mleka
- 80 g masła
- 2 jaja
- sól
- 200 g przerośniętego boczku
- 2 cebule
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- groszek konserwowy
- masło do wysmarowania blachy
Kawałeczki masła rozłóż na brzegu mąki, po czym dodaj jajo, pozostałe mleko i sól. Ciasto wyrabiaj tak długo, aż pojawią się w nim pęcherzyki powietrza. Wyrobione ciasto odstaw pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia.
Boczek i cebulę pokrój w kostkę. Boczek usmaż na maśle, po pewnym czasie dodając cebulę. Dodaj kwaśną śmietanę i dokładnie wymieszaj. Patelnię odstaw z ognia i dodaj do sosu posiekaną pietruszkę. Ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm. Wytnij 16 krążków o średnicy 8 cm.
Na środek każdego krążka nałóż farsz. Brzegi ciasta posmaruj rozbełtanym żółtkiem. Złóż pierożki i mocno zaciśnij brzegi. Pierożki ułóż na natłuszczonej blasze i pozostaw na 20 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.
Piecz pierożki na złoto przez 25 minut, podawaj gorące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz