Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Kurlandzkie pierożki

Składniki:
  • 375 g mąki
  • 20 g drożdży
  • 1/8 l letniego mleka
  • 80 g masła
  • 2 jaja
  • sól
  • 200 g przerośniętego boczku
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • groszek konserwowy
  • masło do wysmarowania blachy
Mąkę przesiej do miski, zrób wgłębienie, dodaj pokruszone drożdże, trochę letniego mleka i wymieszaj z niewielką ilością mąki. Tak przygotowany rozczyn (pod przykryciem) odstaw do wyrośnięcia na 20 minut.

Kawałeczki masła rozłóż na brzegu mąki, po czym dodaj jajo, pozostałe mleko i sól. Ciasto wyrabiaj tak długo, aż pojawią się w nim pęcherzyki powietrza. Wyrobione ciasto odstaw pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia.

Boczek i cebulę pokrój w kostkę. Boczek usmaż na maśle, po pewnym czasie dodając cebulę. Dodaj kwaśną śmietanę i dokładnie wymieszaj. Patelnię odstaw z ognia i dodaj do sosu posiekaną pietruszkę. Ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm. Wytnij 16 krążków o średnicy 8 cm.

Na środek każdego krążka nałóż farsz. Brzegi ciasta posmaruj rozbełtanym żółtkiem. Złóż pierożki i mocno zaciśnij brzegi. Pierożki ułóż na natłuszczonej blasze i pozostaw na 20 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.

Piecz pierożki na złoto przez 25 minut, podawaj gorące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...