Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Pierożki pekińskie z mięsem

Składniki:
    farsz:
  • 25 dag mielonej wieprzowiny
  • 25 dag ugotowanego szpinaku
  • 1 dymka
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego korzenia imbiru
  • (można go zastąpić pół łyżeczki sproszkowanego)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju (najlepiej sezamowego)
  • 1 łyżeczka wina ryżowego (może go zastąpić sherry)
  • szczypta glutaminianu sodu
    ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wymieszaj dobrze mięso z drobno posiekanym lub zmielonym szpinakiem, dymką posiekaną łącznie ze szczypiorem oraz z pozostałymi składnikami farszu.

Zagnieć ciasto - powinno być elastyczne - i rozwałkuj je możliwie cienko, a następnie potnij na paski szerokości 5 cm, które należy ułożyć jeden na drugim, oprószywszy każdy mąką, żeby się nie sklejały, i pociąć w kwadraty.

Na kwadratach umieść po pół łyżeczki farszu, zwilż brzegi ciasta rozbełtanym jajkiem i posklejaj je w trójkąty, pilnując, by drobinki farszu nie dostały się pomiędzy brzegi. Na koniec zapiecz pierogi w piekarniku. Niektórzy stołownicy z rozkoszą będą je zanurzali w pikantnym sosie np. sojowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...