- farsz:
- 25 dag mielonej wieprzowiny
- 25 dag ugotowanego szpinaku
- 1 dymka
- 1 łyżeczka drobno posiekanego korzenia imbiru
- (można go zastąpić pół łyżeczki sproszkowanego)
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju (najlepiej sezamowego)
- 1 łyżeczka wina ryżowego (może go zastąpić sherry)
- szczypta glutaminianu sodu
- ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 2 jaja
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Zagnieć ciasto - powinno być elastyczne - i rozwałkuj je możliwie cienko, a następnie potnij na paski szerokości 5 cm, które należy ułożyć jeden na drugim, oprószywszy każdy mąką, żeby się nie sklejały, i pociąć w kwadraty.
Na kwadratach umieść po pół łyżeczki farszu, zwilż brzegi ciasta rozbełtanym jajkiem i posklejaj je w trójkąty, pilnując, by drobinki farszu nie dostały się pomiędzy brzegi. Na koniec zapiecz pierogi w piekarniku. Niektórzy stołownicy z rozkoszą będą je zanurzali w pikantnym sosie np. sojowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz