Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Pierogi z farszem grzybowo-cebulowym

Składniki na 4 porcje:
  • 50 dag ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajo
  • 6 dag mąki ziemniaczanej
  • 12 dag mąki pszennej
  • 3 cebule
  • 20 dag grzybów
  • 2 łyżki oliwy
  • 50 ml białego wina
  • 1 litr bulionu warzywnego (z kostki)
  • sól, pieprz
  • papryka w proszku
Ziemniaki obierz, opłucz i gotuj w lekko osolonej wodzie przez pół godziny. Odcedź i dokładnie rozgnieć. Następnie ostudź, dodaj jajko, masło, sól, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Zagnieć ciasto. Oprósz mąką i odstaw na około pół godziny.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Grzyby oczyść, opłucz i pokrój w mniejsze kawałki. Teraz cebulę zeszklij na rozgrzanej oliwie, dodaj do niej rozdrobnione grzyby, dolej wino i duś do czasu, aż grzyby zmiękną. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz papryką. Ciasto ziemniaczane rozwałkuj pomiędzy dwoma kawałkami przezroczystej folii lekko oprószonej mąką. Z ciasta wytnij 16 kółek. W środku każdego ułóż farsz grzybowo-cebulowy, złóż i zlep brzegi. Gotuj w bulionie warzywnym około 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...