- 50 dag ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 1 jajo
- 6 dag mąki ziemniaczanej
- 12 dag mąki pszennej
- 3 cebule
- 20 dag grzybów
- 2 łyżki oliwy
- 50 ml białego wina
- 1 litr bulionu warzywnego (z kostki)
- sól, pieprz
- papryka w proszku
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Grzyby oczyść, opłucz i pokrój w mniejsze kawałki. Teraz cebulę zeszklij na rozgrzanej oliwie, dodaj do niej rozdrobnione grzyby, dolej wino i duś do czasu, aż grzyby zmiękną. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz papryką. Ciasto ziemniaczane rozwałkuj pomiędzy dwoma kawałkami przezroczystej folii lekko oprószonej mąką. Z ciasta wytnij 16 kółek. W środku każdego ułóż farsz grzybowo-cebulowy, złóż i zlep brzegi. Gotuj w bulionie warzywnym około 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz