Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Pierogi rosyjskie pieczone

Składniki na 4 porcje:
    ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 15 dag margaryny
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 2 żółtka
  • sól
    farsz:
  • 50 dag kiszonej kapusty
  • 10 dag pieczarek
  • 1 duża cebula
  • nasiona kopru
  • 1 jajo
  • 2 łyżki oleju
  • 2 białka
  • sól, pieprz
Mąkę przesiej na stolnicę, następnie dodaj margarynę, energicznie posiekaj ją nożem. Teraz dodaj żółtka, śmietanę, sól - wszystkie składniki dokładnie, ale szybko zagnieć. Ciasto zawiń w folię i włóż na kilka godzin do lodówki.

Kapustę posiekaj, włóż do rondla, dodaj nasiona kopru, po czym zalej ją wrzącą wodą, ugotuj i odparuj. Drobno pokrojone pieczarki i cebulę usmaż na oleju, dopraw solą i pieprzem. Następnie dodaj kapustę, wszystko razem chwilę smaż - cały czas mieszając - potem zdejmij z ognia, przestudź, wbij jajo i wymieszaj.

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto, pokrój je na kwadraty. Każdy kwadrat nadziewaj kapustą, po czym dokładnie zlep. Pierogi ułóż w posmarowanej tłuszczem formie, posmaruj roztrzepanym białkiem. Piecz w mocno nagrzanym piekarniku na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...