- ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 15 dag margaryny
- 2-3 łyżki śmietany
- 2 żółtka
- sól
- farsz:
- 50 dag kiszonej kapusty
- 10 dag pieczarek
- 1 duża cebula
- nasiona kopru
- 1 jajo
- 2 łyżki oleju
- 2 białka
- sól, pieprz
Kapustę posiekaj, włóż do rondla, dodaj nasiona kopru, po czym zalej ją wrzącą wodą, ugotuj i odparuj. Drobno pokrojone pieczarki i cebulę usmaż na oleju, dopraw solą i pieprzem. Następnie dodaj kapustę, wszystko razem chwilę smaż - cały czas mieszając - potem zdejmij z ognia, przestudź, wbij jajo i wymieszaj.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto, pokrój je na kwadraty. Każdy kwadrat nadziewaj kapustą, po czym dokładnie zlep. Pierogi ułóż w posmarowanej tłuszczem formie, posmaruj roztrzepanym białkiem. Piecz w mocno nagrzanym piekarniku na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz