Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Pierogi zakonne

Składniki:
    ciasto:
  • 40 dag mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki stopionej margaryny
  • sól
  • 1/2 szklanki letniej przegotowanej wody
    farsz:
  • 60 dag chudego białego sera
  • 2 jaja
  • sól
Przygotuj ciasto na pierogi - na stolnicę przesiej mąkę, zrób w niej dołek, do którego wbij żółtko, wlej margarynę, a następnie posól i wyrób ciasto, dolewając wodę. Gładkie, elastyczne ciasto zawiń w ściereczkę i zostaw na kilka minut, aby „odpoczęło”.

W tym czasie zrób farsz - zmielony ser dokładnie utrzyj z jajami i solą. Następnie ciasto rozwałkuj na placki grubości około 3 mm, z których wykrawaj, np. szklanką, koła. Do każdego nałóż po łyżce przygotowanego farszu i dokładnie zlepiaj.

Pierogi wrzucaj partiami na osolony wrzątek i gotuj do wypłynięcia. Podawaj polane stopionym masłem lub kwaśną śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...