Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Pierogi ziemniaczane pieczone z mięsem

Składniki na 6 porcji:
    ciasto:
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jaja
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka margaryny
  • sól
  • 1 jajo do posmarowania pierogów
    farsz:
  • 25 dag gotowanej wieprzowiny
  • 1 duża cebula
  • 3 kromki bułki paryskiej
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka margaryny
  • sól, pieprz
Przygotuj farsz: bułkę namocz w wodzie i odciśnij. Cebulę obierz i podziel na ćwiartki. Mięso wraz z cebulą i bułką zmiel, dodaj żółtko, margarynę, dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj.

Przygotuj ciasto: obrane i umyte ziemniaki ugotuj w posolonym wrzątku, odcedź i jeszcze gorące utrzyj na jednolitą masę, dodając jajka, mąkę, margarynę i sól.

Ciasto należy wyrabiać bardzo krótko, a następnie rozwałkować na stolicy na cienki placek, z którego wykrawa się szklanką krążki. Na środku każdego krążka umieść po trochu farszu i pozlepiaj ich brzegi. Pierogi poukładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj rozmąconym jajkiem i wstaw na około 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Pierogi można polać śmietaną wymieszaną z roztopionym masłem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...