- ciasto:
- 1 kg ziemniaków
- 2 jaja
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka margaryny
- sól
- 1 jajo do posmarowania pierogów
- farsz:
- 25 dag gotowanej wieprzowiny
- 1 duża cebula
- 3 kromki bułki paryskiej
- 1 żółtko
- 1 łyżka margaryny
- sól, pieprz
Przygotuj ciasto: obrane i umyte ziemniaki ugotuj w posolonym wrzątku, odcedź i jeszcze gorące utrzyj na jednolitą masę, dodając jajka, mąkę, margarynę i sól.
Ciasto należy wyrabiać bardzo krótko, a następnie rozwałkować na stolicy na cienki placek, z którego wykrawa się szklanką krążki. Na środku każdego krążka umieść po trochu farszu i pozlepiaj ich brzegi. Pierogi poukładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj rozmąconym jajkiem i wstaw na około 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Pierogi można polać śmietaną wymieszaną z roztopionym masłem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz