- ciasto:
- 40 dag mąki pszennej
- 1 żółtko
- 2 łyżki stopionej margaryny
- sól
- 1/2 szklanki letniej przegotowanej wody
- 50 dag kiszonej kapusty
- 5 dag suszonych grzybów
- 10 dag startego żółtego sera
- sól, pieprz
Przygotuj ciasto - na stolnicę przesiej mąkę, zrób w niej dołek, do którego wbij żółtko, wlej margarynę, a następnie posól i wyrób ciasto, dolewając wodę. Gładkie, elastyczne ciasto zawiń w ściereczkę i zostaw na kilka minut, aby „odpoczęło”. Następnie rozwałkuj je na placki grubości około 3 mm, z których wykrawaj, np. szklanką, koła. Do każdego nałóż po łyżce przygotowanego wcześniej farszu i dokładnie zlepiaj.
Pierogi wrzucaj partiami na osolony wrzątek i gotuj do wypłynięcia, podawaj polane masłem lub podsmażoną cebulką ze słoniną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz