Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Pierogi małopolskie

Składniki:
    ciasto:
  • 40 dag mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki stopionej margaryny
  • sól
  • 1/2 szklanki letniej przegotowanej wody
  • 50 dag kiszonej kapusty
  • 5 dag suszonych grzybów
  • 10 dag startego żółtego sera
  • sól, pieprz
Umyte grzyby namocz na noc, następnego dnia ugotuj i odcedź. Kapustę posiekaj, włóż do rondla i zalej gorącym wywarem z grzybów. Całość gotuj 30 minut, po czym odparuj. Grzyby drobno pokrój, wymieszaj z kapustą i przestudź. Następnie połącz z serem, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Przygotuj ciasto - na stolnicę przesiej mąkę, zrób w niej dołek, do którego wbij żółtko, wlej margarynę, a następnie posól i wyrób ciasto, dolewając wodę. Gładkie, elastyczne ciasto zawiń w ściereczkę i zostaw na kilka minut, aby „odpoczęło”. Następnie rozwałkuj je na placki grubości około 3 mm, z których wykrawaj, np. szklanką, koła. Do każdego nałóż po łyżce przygotowanego wcześniej farszu i dokładnie zlepiaj.

Pierogi wrzucaj partiami na osolony wrzątek i gotuj do wypłynięcia, podawaj polane masłem lub podsmażoną cebulką ze słoniną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...