Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Pierogi pieczone z ciasta drożdżowego

Składniki:
  • 50 dag mąki pszennej
  • 3 jaja
  • 5 dag margaryny
  • 1 szklanka mleka
  • 3 dag drożdży
  • cukier
  • sól
Drożdże utrzyj z łyżką letniego mleka, cukrem i łyżeczką mąki i odstaw w ciepłe miejsce. Do miski przesiej mąkę, dodaj dwa jaja i mleko, zagnieć ciasto, wymieszaj z zaczynem drożdżowym i wyrabiaj (około 15 minut), aż zaczną się pojawiać pęcherzyki.

Gdy ciasto będzie lśniące i gładkie, wlej stopioną margarynę i wyrabiaj jeszcze kilka minut. Następnie przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Z wyrośniętego ciasta odcinaj kawałki ciasta, rozpłaszczaj na dłoni i nadziewaj uprzednio przygotowanym farszem. Pierogi dokładnie sklejaj i układaj na formie posmarowanej margaryną. Kiedy podrosną, posmaruj roztrzepanym jajem i piecz w nagrzanym piekarniku na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...