Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Pierogi z wiśniami lub czereśniami

Składniki:
    ciasto:
  • 35 dag mąki
  • 1 jajo
  • 125 ml ciepłej wody
  • sól
    farsz:
  • 50 dag wiśni lub czereśni
  • 2 łyżki cukru
  • masło do polania
  • cukier puder
  • 250 ml śmietany ubitej z 2-3 łyżkami cukru
Na początku zagnieć ciasto na pierogi. Potem wydryluj wiśnie, osącz sok, następnie przysyp je 2 łyżkami cukru, wymieszaj i odstaw na pół godziny.

Ciasto cienko rozwałkuj, wycinaj krążki o średnicy 6-7 cm. Na każdy kładź 3-4 owoce i starannie zlep brzegi. Pierogi wrzucaj na osolony wrzątek. Garnek przykryj, a gdy pierogi wypłyną, odkryj i gotuj 2 minuty. Pierogi wyjmuj łyżką cedzakową i osącz. Przed podaniem polej stopionym masłem i posyp cukrem pudrem.

Osobno podaj śmietanę ubitą z cukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...