Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Pierogi z jagodami

Składniki na 4 porcje:
    ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej (35 dag)
  • 1 jajo
  • sól
    do dekoracji:
  • 1 szklanka śmietany 30-proc.
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
    nadzienie:
  • 50 dag jagód
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka bułki tartej
Przygotuj ciasto: z mąki, jaja, szczypty soli oraz około połowy szklanki letniej wody zagnieć ciasto. Następnie cienko je rozwałkuj i za pomocą szklanki wykrój krążki.

Teraz przygotuj nadzienie: jagody umyj, osącz i wymieszaj z cukrem oraz bułką tartą.

Na każdym krążku kładź łyżeczkę owoców i dokładnie pozlepiaj krążki ciasta w półksiężyce. Pierogi włóż do lekko osolonego wrzątku i po około 2 minutach od chwili ich wypłynięcia na powierzchnię, powyjmuj łyżką cedzakową na talerze i polej śmietaną, ubitą z cukrem oraz cukrem waniliowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...