- ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej (35 dag)
- 1 jajo
- sól
- do dekoracji:
- 1 szklanka śmietany 30-proc.
- 2 łyżki cukru
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
- nadzienie:
- 50 dag jagód
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka bułki tartej
Teraz przygotuj nadzienie: jagody umyj, osącz i wymieszaj z cukrem oraz bułką tartą.
Na każdym krążku kładź łyżeczkę owoców i dokładnie pozlepiaj krążki ciasta w półksiężyce. Pierogi włóż do lekko osolonego wrzątku i po około 2 minutach od chwili ich wypłynięcia na powierzchnię, powyjmuj łyżką cedzakową na talerze i polej śmietaną, ubitą z cukrem oraz cukrem waniliowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz