- ciasto:
- 50 dag mąki pszennej
- 15 dag masła
- 2 żółtka
- 3 łyżki śmietany 22-proc.
- szczypta soli
- 1 jajo do posmarowania pierogów
- farsz:
- 75 dag kiszonej kapusty
- 2 duże cebule (20 dag)
- 10 ugotowanych suszonych grzybów
- 3 jaja ugotowane na twardo
- 2 łyżki oleju
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki majeranku
- sól
- pieprz
Przygotuj farsz: kapustę, jeśli jest zbyt kwaśna, kilka razy wypłucz w zimnej wodzie, ugotuj, wystudź, odciśnij i posiekaj na drobno. Cebule obierz, posiekaj i zeszklij na oleju. Posiekaj też obrane jaja oraz grzyby. Tak przygotowane składniki połącz, wymieszaj i dopraw gałką muszkatołową, majerankiem, solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkuj na stolicy posypanej mąką i szklanką powyciskaj z niego krążki. Ponakładaj farsz i dokładnie zlep brzegi ciasta. Posmarowane rozbełtanym jajkiem pierogi upiecz na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
Podawaj je do zupy grzybowej lub barszczu czerwonego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz