Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Pierogi pieczone

Składniki:
    ciasto:
  • 50 dag mąki pszennej
  • 15 dag masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki śmietany 22-proc.
  • szczypta soli
  • 1 jajo do posmarowania pierogów
    farsz:
  • 75 dag kiszonej kapusty
  • 2 duże cebule (20 dag)
  • 10 ugotowanych suszonych grzybów
  • 3 jaja ugotowane na twardo
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki majeranku
  • sól
  • pieprz
Przygotuj ciasto: mąkę z solą przesiej na stolicę, dodaj masło i razem je posiekaj. Następnie dodaj żółtka oraz śmietanę, szybko wyrób gładkie, elastyczne ciasto i na 30 minut włóż je do lodówki.

Przygotuj farsz: kapustę, jeśli jest zbyt kwaśna, kilka razy wypłucz w zimnej wodzie, ugotuj, wystudź, odciśnij i posiekaj na drobno. Cebule obierz, posiekaj i zeszklij na oleju. Posiekaj też obrane jaja oraz grzyby. Tak przygotowane składniki połącz, wymieszaj i dopraw gałką muszkatołową, majerankiem, solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkuj na stolicy posypanej mąką i szklanką powyciskaj z niego krążki. Ponakładaj farsz i dokładnie zlep brzegi ciasta. Posmarowane rozbełtanym jajkiem pierogi upiecz na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

Podawaj je do zupy grzybowej lub barszczu czerwonego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...